Rijles en rijschool veel gestelde vragen

Rijexamen FAQ

Ben je geslaagd voor je praktijkexamen?
Vraag dan na de examendag het rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Ga naar de website van je gemeente om de openingstijden te bekijken. Let op: steeds meer gemeenten werken op afspraak.

Na het aanvragen van het rijbewijs duurt het vijf werkdagen voor je het kunt ophalen.

Zorg ervoor dat je het rijbewijs tijdig aanvraagt.
De Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig. Na die drie jaar verloopt de geldigheid van deze verklaring die het CBR je toekent als je slaagt voor het praktijkexamen. Bedenk daarbij dat de Verklaring van geschiktheid, die je ook nodig hebt voor het aanvragen van je rijbewijs, slechts één jaar geldig is.

Wat moet ik meenemen?
Een pasfoto die aan de eisen voldoet een geldig identiteitsbewijs betaalmiddel voor de kosten van je rijbewijs

De tussentijdse toets verloopt als een 'echt' praktijkexamen Cbr. De examinator beoordeelt of jij zelfstandig en veilig kunt rijden. Na afloop krijg je van de examinator een advies. Zo weet je waaraan je nog moet werken met de rijlessen. Je kunt dan gericht je praktijkexamen gaan afmaken.

Omdat de toets heel veel op 'echt' examen lijkt, weet je precies wat je tijdens het examen te wachten staat. Praktijkexamen verloopt stressbestendig en de kans van slagen neemt toe wanneer je de adviezen van de examinator goed volgt.

Vrijstellingen 
Je kunt voor het onderdeel bijzondere manoeuvres (de omkeeropdracht, parkeeropdracht en stopopdracht) vrijstelling verdienen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Vanaf 1 november 2017 moet elke examenkandidaat zelf een gezondheidsverklaring indienen bij het CBR.
Zonder deze verklaring kan het praktijkexamen niet aangevraagd worden. Lees meer

Ons rijschoolnummer van Rijschool Lesnu is 8070z4. Dit nummer heb je nodig wanneer je ons wilt machtigen om voor jou een tussen toets en/of het praktijkexamen aan te vragen.

Voordat de rijschool je tussentijdse toets en/of praktijkexamen kan aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een DigiD machtiging.

De Eigen verklaring bevat elf vragen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het CBR heeft uw verklaring nodig om uw geschiktheid om te rijden te kunnen beoordelen. Vanaf 1 november 2017 heeft het CBR de naam van de zogenaamde 'Eigen verklaring' vervangen door 'Gezondheidsverklaring'.

Nadat je je theorie examen hebt gehaald en de rijinstructeur denkt dat je er klaar voor bent.

Je huurt natuurlijk dan onze lesauto want je wilt geen examen doen in een andere auto. Dit is inbegrepen bij je lespakket. Je komt op de afgesproken tijd naar het startpunt bij station sloterdijk en dan rij je samen met je instructeur naar het CBR. Meestal les je nog 1 tot 2 uur voor het examen , dan een half pauze en dan doe je CBR praktijkexamen. Op verzoek kan je instructeur bij het examen blijven (op de achterbank..).

Het CBR heeft wachttijden van 6 tot 9 weken. Meestal zijn de wachttijden langer dan 6 weken in de zomer. Een aanvraag voor een herexamen wordt binnen 5 weken behandeld door het CBR.

Rijlessen FAQ

KIES VOOR EEN SOLIDE RIJSCHOOL, DAT IS NIET ALTIJD DE GOEDKOOPSTE

Bij het kiezen van een rijschool zijn er heel veel mogelijkheden. Maar wat is voor jou de beste autorijschool? Ga je voor een dikke en luxe rijles auto? Voor de goedkoopste rijschool? Of de rij instructeur waar je tijdens de proefles zo’n fijne klik mee had? Wees slim en kies voor een betaalbare en solide rijlessen, professionele rijschool, dat is niet altijd de goedkoopste. Dit helpt je om goed en snel je rijbewijs te halen.

Ja. Wij zijn een erkende rijschool en lid bij Stichting Rijschool Belang.

Stichting Rijschool Belang heeft samen met Rijschool Lesnu aantal voorwaarden opgesteld als doel voor een betere en kwalitatieve rijlessen.

De voorwaarden van Stichting Rijschool Belang zijn;
 1. De rijschool dient deel te nemen aan het verzekeringscollectief van de SRB bij Blaak Verzekeringen met minimaal een motorrijtuigen-, aansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekering.
 2. De rijschool dient te werken met een lesovereenkomst en algemene voorwaarden.
 3. De rijschool dient te werken met de onafhankelijke klachtenregeling.
 4. De rijschool dient met een duidelijke omschrijving te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 5. Rijlessen alleen mogen worden gegeven door instructeurs die in het bezit zijn van een wettelijk geldig certificaat waarmee de bevoegdheid tot het geven van instructie geregeld is.
 6. Iedere lesauto is voorzien van een EHBO-koffer plus een life-hamer of key-chain rescue tool.
 7. De rijschool de bemiddelende rol van de SRB erkent in conflicten tussen de rijschool en haar leerlingen.
 8. De deelnemer zich verplicht tot een tijdige betaling van de verplichtingen die zij als SRB-deelnemer zijn aangegaan, inclusief de bijdrage aan de SRB.
 9. De rijschool efficiënt en tijdig zal communiceren met de SRB en met de leveranciers van SRB-producten en diensten (zoals de tankpas, verzekeringen, auto-inkoop, incasso service). De geboden kortingen zijn gebaseerd op een constructieve samenwerking tussen alle partijen.

Wij plannen de rijlessen 3 weken vooruit. De rijschool maakt gebruik van een digitale rijles agenda. Agenda wordt met je gedeeld. Via de mail krijg je een bevestiging van je rijles. Hiernaast krijg je 24 uur van te voren een herinnering bericht op je mobiel. Zo zorgen wij dat jij de rijles afspraken niet vergeet, zodat je niet overbelast bent met de extra onkosten. Altijd een up-to-date rijles agenda.

Vraag de rijinstructeur naar zijn geldige WRM-bevoegdheidspas. Bij het IBKI kan je nagaan of je rijinstructeur bevoegd is om een rijles te geven. De geldigheidsduur van het certificaat is 5 jaar.

Het annuleren van een rijles dient minimaal 48 uur voor aanvang te geschieden om kosten te voorkomen.

Wij nemen deel aan het verzekeringscollectief van de SRB bij Blaak Verzekeringen. Rijschool Lesnu is WA Casco (Allrisk) verzekerd.
Wij zijn ook verzekerd voor de volgende zaken:

 • Dekking voor Aansprakelijkheid
 • Dekking voor Rechtsbijstand
 • Dekking voor Schade-inzittenden

Hierdoor ben je volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing zijn.

Dekking voor Aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid uitgebreid met instructierisico.
Verzekerd bedrag € 2.500.000,00

Dekking voor Rechtsbijstand
Rechtsbijstand verkeer uitgebreid met contractuele geschillen SRB-lesvoertuigen.

Dekking voor Schade-inzittenden
Schadeverzekering voor inzittenden van personenauto’s die als lesauto gebruikt worden.
Verzekerd bedrag € 1.000.000,00

 

Ja dat kan. De rijinstructeur zal een individueel plan van aanpak opstellen en je begeleiden gedurende de rijopleiding.

Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Als je slaagt, blijft dat 1,5 jaar geldig. Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen. Vanaf 16,5 jaar mag je een tussentijdse toets doen. Vanaf 17 jaar, mag je praktijkexamen doen. Heb je je rijbewijs gehaald? Dan mag je tot je 18e autorijden met een begeleider naast je. Je mag minimaal 1 en maximaal 5 begeleiders opgeven. Je begeleiders moeten op je begeleiderspas staan. Deze pas vraag je aan op www.2todrive.nl. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Je kan ons het beste bereiken via een mail, whatsApp of sms. Laat dan een bericht achter of stel je vraag. Tijdens werkdagen kan je binnen 24 uur een antwoord verwachten. Als je dat graag wil kan de instructeur je ook bellen als je dat in je bericht aangeeft.

Nee.

1 rijles duurt 60 minuten inclusief voor en nabespreking. Aan het begin van elke rijles worden doelen gesteld en aan het einde van elke rijles krijg je een duidelijke evaluatie.

Ja. Losse rijlessen nemen is mogelijk en afrekenen gaat dan per rijles. Kijk hier voor meer informatie.

De meeste pakketten mag je in 2 tot 3 termijnen betalen. Dit kan in overleg gebeuren.

Losse rijlessen kosten 49,50 euro en bij een lespakket begint dit vanaf 36 euro. Daarnaast heb je examengarantie en bespaar je honderden euro's op diverse andere kosten. (bekijk de lespakketten voor details hierover)

De gemiddelde leerling van 18 heeft 41 rijlessen nodig. Per jaar dat je ouder bent heb je 1 les meer nodig. (dit geldt voor de gemiddelde leerling die geen faalangst heeft).

Alle rijlessen worden gegeven met de veilige en comfortabele lesauto's.

Onze rijlessen worden gegeven in Volvo V40, Volkswagen Polo en Volkswagen Golf 7.

Ja, alle rijlessen worden gegeven met de veilige en comfortabele Volvo V40.

Ja.

De rijles wordt gehouden in de omgeving van Amsterdam Sloterdijk station waar ook het rijexamen wordt gehouden. Omdat wij in dit examengebied rijden verhoog je je slaagkans! Daarom vragen wij aan onze leerlingen om naar Amsterdam Sloterdijk station toe te komen.

De snelheid van de spoedcursus is afhankelijkheid van de leersnelheid van de leerling maar kan in veel geval binnen 3 tot 4 maanden duren voor iemand die geen rijervaring heeft. Leerlingen die al rij ervaring hebben of een buitenlands rijbewijs hebben kunnen soms al in 2 tot 4 weken klaar zijn voor het rijexamen.

Wij houden er rekening mee dat sommige leerlingen snel/langzaam zijn en passen het lestempo hierop aan.

Ja dat kan, vertel tijdens onze proefles over je rij(les) ervaring en dan houden wij hier rekening mee met het maken van het voor jou op maat gemaakte lesplan.

Ja, jij kan meteen beginnen met rijles. Via deze website of telefonisch kan jij jezelf aanmelden. Vraag dan naar de mogelijke wachttijd want deze varieert.

Een proefles is gratis als je na afloop van de proefles kiest voor een lespakket, anders zijn de kosten 40 euro. Dit moet voor aanvang van de proefles worden betaald.

Tijdens de proefles kijken wij of het klikt. Is dat het geval dan geven we je een op maat gemaakt opleidingsadvies.

De gemiddelde leerling van 18 heeft 41 rijlessen nodig. Per jaar dat je ouder bent heb je 1 les meer nodig. (dit geldt voor de gemiddelde leerling die geen faalangst heeft)

Dat kan op elke dag behalve zondag en 's avonds tot 1900.

Theorie rijexamen FAQ

Zie Cbr website voor meer informatie: https://www.cbr.nl/auto-theorie-kiezen.pp

Ja dat kan via bus 19 en 192 (Naritaweg 150 1040 HA Amsterdam)

Wij raden aan het online interactieve theorieboek van VekaBest aan die je kan kopen via: https://www.theorie-leren.nl ook kan je daar oefenexamens kopen.

Je 'voldoende' theorie uitslag is 1,5 jaar geldig.

Ja dat is mogelijk. Ga naar www.mijn.cbr.nl en login met DigiD.

Ja wij geven een dagcursus theorie die eindigt met een officieel CBR theorie examen. In de weken voor deze dagcursus moet je wel werken je theorie. Hiervoor maken wij een huiswerk plan.

Nee, dat is niet nodig. Wel heb je een theorie certificaat nodig voordat je je kan aanmelden voor je praktijk examen.

Ben jij klaar voor je theorie-examen bij het Cbr? Dan kan je aanmelden.
Dit doet de rijschool voor je of jij doet het zelf via mijn.cbr
Ga op tijd naar het Cbr en neem je identiteitsbewijs mee en je reserveringsnummer om je aan te melden.
De reserveringsnummer krijg je via de mail binnen. Daarmee kan je aanmelden op de aanmeldingszuil.

Kijk rustig naar het filmpje voor meer uitleg theorie-examen-auto

Zo vraag je online je theorie-examen aan

 • Kies ‘Theorie-examen reserveren’.
 • Volg de instructies op het scherm.
 • Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
 • Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL.
 • Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.
 • Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet.
 • Tip: je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.

Let op!

 • Om theorie-examen te mogen doen, heb je een geldig identiteitsbewijs  Controleer of je die hebt vóórdat je je theorie-examen aanvraagt.
 • Wil je je examendatum veranderen? Dat kun je zelf online regelen via Mijn CBR. Je hebt daarvoor DigiD nodig. Is de examendatum al binnen een week? Dan kun je de datum nog wel veranderen, maar alleen als op een eerder moment nog plaats is. Heb je je examen aangevraagd via je rijschool, en wil je de datum veranderen? Neem dan contact op met je rijschool.