Rijbewijs Amsterdam

Plan een proefles (90 min.) - van 75,- nu voor 25,-

Je rijbewijs halen in Amsterdam? Dat doe je natuurlijk bij Rijschool LesNu, jouw vertrouwde rijschool in Amsterdam en Zaandam. Velen gingen je voor! Hier kan je een greep uit onze reviews vinden. Ook hebben wij een aantal goede Google reviews. 

rijbewijs amsterdam
Als je niet afhankelijk wilt zijn van je benenwagen, fiets of het openbaar vervoer, is het behalen van je rijbewijs een logische stap. Het in het bezit zijn van een rijbewijs biedt de nodige voordelen, zoals het niet hoeven fietsen in slecht weer en het makkelijker kunnen bereiken van locaties waar het openbaar vervoer niet of nauwelijks komt.

Ook kan je medepassagiers en bagage gemakkelijker vervoeren et cetera. Om dit voor elkaar te krijgen is een plan van aanpak een vereiste. Voordat je kunt beginnen met rijlessen, moet je namelijk eerst het een en ander uitzoeken, zoals het weloverwogen kiezen van de juiste rijschool, bijvoorbeeld op basis van slagingspercentages, aanbevelingen van vrienden die hun rijbewijs al hebben gehaald en nog veel meer.

Het theorie-examen is ook een belangrijk onderdeel.

Hoe bereid je jezelf voor en hoe kun je het beste de lesstof oefenen? En tot slot: hoe vergroot je je kans om in één keer je rijbewijs te halen?

De juiste rijschool in Amsterdam voor je rijbewijs

Het kiezen van de juiste rijschool in Amsterdam is essentieel voor een succesvolle rij-opleiding. Een goed uitgangspunt bij het selecteren van een rijschool is het slagingspercentage. Slagingspercentages zijn rijscholen zijn openbaar en op het internet te vinden. Kijk ook naar hoe lang een gegeven rijschool al actief is, welke lesmethode er gebruikt wordt, en lees bijvoorbeeld biografieën van rij-instructeurs aandachtig door, hieruit kun je belangrijke informatie over de kwaliteit van de geboden lessen halen.

Andere aandachtspunten zijn:

Voordat je een definitieve keuze maakt, raden we je aan om een proefrijles te volgen. Zo kun je kijken of het klikt tussen jou en je rij-instructeur. Tenslotte brengen jullie samen heel wat uren in de lesauto door. Een goede klik zorgt voor prettige en effectieve rijlessen en vergroot je kans om in één keer je rijbewijs te halen.

Rijlessen in Amsterdam volgen met een lescam? Hierdoor kunnen we bepaalde situaties nog eens terugkijken. Haal dit felbegeerde roze pasje bij Rijschool Les Nu! 

Je leergedrag

Effectief leren rijden gaat het beste als je voor een rijschool kiest die de aangeboden lesstof afstemt op je leergedrag en je doelgericht begeleidt bij je leeractiviteiten en je huiswerk. Rijschool Lesnu gebruikt de Kolb-leerstijltest. Dankzij deze psychologische test kunnen wij nauwkeurig inschatten hoe je dingen leert, en of je bijvoorbeeld een spoedcursus of een tussentijdse toets nodig hebt om sneller je doel te bereiken. Zo kun je op jouw manier in in jouw tempo effectief werken aan het halen van je rijbewijs.

Theorie-examen voor je rijbewijs B

Als je klaar bent om theorie-examen te doen, dan kun je het examen inplannen bij de dichtstbijzijnde CBR-vestiging. Het reserveren van je theorie-examen doe je online op mijn-cbr-pagina. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Tips voor lesmateriaal en gevaarherkenning kun je vinden op onze Tips-theorie-pagina.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Als je theorie-examen gehaald hebt en genoeg rijlessen gevolgd hebt, dan kun je in overleg met je rij-instructeur een afspraak maken voor het. praktijkexamen. Als indicatie voor voldoende rijlessen kun je de volgende vuistregel aanhouden: een gemiddelde leerling van 18 jaar heeft tussen de 38 a 41 rijlessen nodig. Per jaar dat je ouder bent, komt daar 1 rijles erbij. Het kan natuurlijk ook zijn dat je snel leert en minder rijlessen nodig hebt.

Praktijkexamen voor je rijbewijs B 

Het praktijkexamen begint met een kennismaking met de examinator, die je vertelt wat er precies gaat gebeuren. Daarna loop je naar de parkeerplaats van het CBR, waar je een korte oogtest wordt afgenomen (o.a. het oplezen van het nummerbord). Voordat je de auto instapt, kan het zijn dat je wat technische vragen worden gesteld, bijvoorbeeld over motorolie en andere dingen onder de motorkap. Ook kan de examinator vragen naar de betekenis van lampjes en knopjes bij het stuur.

Daarna wordt het tijd om te rijden. Probeer met de examinator te praten, zodat je een beetje op je gemak bent, maar zorg er vooral voor dat de examinator kan zien dat je goed oplet. Laat vooral heel duidelijk zien dat je kijkt! Volg de aanwijzingen van de examinator en blijf rustig.

Na het examen rijd je terug naar het CBR. Je gaat naar de plek waar je bent begonnen en krijgt daar de uitslag te horen. Als je geslaagd bent, ontvang je de papieren waarmee je je rijbewijs kunt ophalen. Zo niet, dan krijg je een formulier met verbeteringspunten mee. Deze worden door de examinator toegelicht, zodat je deze bij het volgende examen beter kunt doen.

Aanvragen van je rijbewijs in Amsterdam

Gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs! Voordat je daadwerkelijk zelf kunt gaan rijden, dien je wel eerst je rijbewijs aan te vragen. In Amsterdam kun je daarvoor terecht bij een van de zeven stadsloketten (de adressen en de websites staan onderaan op de pagina), van maandag tot en met vrijdag, van 08:00 u. tot 20:00 u. Hieronder leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat.

Wacht niet te lang!

Als je na het slagen voor je examen even geen tijd hebt om naar het stadsloket te gaan, is dat niet erg. Alhoewel je niemand kunt machtigen om namens jou de aanvraag in te dienen, heb je ruimschoots de tijd. Maar wacht niet te lang! Als je langer dan een jaar wacht, moet je een nieuwe gezondheidsverklaring aanvragen. Maak je het echt bont en wacht je langer dan drie jaar, dan zul je opnieuw rijexamen moeten doen.

Wat moet ik meenemen?

Voor de aanvraag moet je in ieder geval een goedgelijkende kleurenpasfoto en een geldig paspoort of identiteitskaart meenemen. Als je geen Nederlandse of EU-nationaliteit hebt (en ook geen Liechtensteinse, Noorse, IJslandse of Zwitserse), dan dien je ook een geldige verblijfsvergunning mee te nemen. Heb je al een bromfietsrijbewijs? Neem dat dan ook mee. Eventuele documenten van het CBR kun je thuis laten, die kan de medewerker achter de balie van het stadsloket op de computer inzien.

Voor de pasfoto gelden strenge eisen. We raden je daarom aan om deze bij een professionele fotograaf of fotowinkel te laten maken. Hieronder de wettelijke eisen waaraan je pasfoto moet voldoen: 

 • de pasfoto moet goed lijken
 • de pasfoto moet in kleur zijn
 • de pasfoto moet onbeschadigd zijn
 • de achtergrond moet lichtgrijs, lichtblauw of wit zijn.
 • je hoofd moet recht naar voren op de foto staan
 • je moet een neutrale blik aanhouden, houd dus je mond gesloten
 • je ogen moeten volledig zichtbaar zijn, ook als je een bril draagt (deze mag geen donkere glazen hebben!)
 • de pasfoto mag geen schaduwen of reflecties bevatten - niet op je huid of bril en ook niet van accessoires, zoals een haarband of sieraden
 • je hoofd mag alleen bedekt zijn als daar een godsdienstige, levensbeschouwelijke of medische reden voor is (bij twijfel kan de gemeente je vragen om een medische verklaring)
 • je gezicht moet altijd zichtbaar zijn - een boerka is niet toegestaan.

Wat kost het rijbewijs Amsterdam?

Hieronder vind je een overzicht van de kosten:

aanvraag rijbewijs:                                                                             € 38,80
spoedaanvraag rijbewijs:                                                                 € 72,90*
aanvraag na diefstal, vermissing of beschadiging:                   € 82,80 of € 98,80**
spoedaanvraag na diefstal, vermissing of beschadiging:       € 116,90 of € 132,90***

*          € 38,80 normale prijs + € 34,10 voor de spoedprocedure
**        € 38,80 normale prijs + € 44,- of € 60,- verificatiekosten
***      € 38,80 normale prijs + € 34,10 voor de spoedprocedure + € 44,- of € 60,- verificatiekosten

Hoe lang duurt het voordat ik mijn rijbewijs kan ophalen?

In principe duurt het vijf werkdagen voordat je je rijbewijs kunt ophalen. In vakantieperiodes of bij bijzondere omstandigheden kan het voorkomen dat je langer moet wachten. Als je dat wilt, kun je een sms-melding krijgen wanneer je je rijbewijs kunt ophalen.

Het ophalen van je rijbewijs doe je bij hetzelfde loket waar je het hebt aangevraagd, een andere locatie is niet mogelijk. Je dient je rijbewijs zelf op te halen. Vergeet niet om het afhaalbewijs mee te nemen!

Wacht ook niet te lang met het ophalen: als je rijbewijs langer dan drie maanden bij het stadsloket blijft liggen, is het ongeldig!

Spoedaanvraag voor je rijbewijs Amsterdam

Kun je niet wachten? Als je je rijbewijs zo snel mogelijk in handen wilt hebben, kun je ook een spoedaanvraag indienen. Als je je rijbewijs voor 14:00 u. aanvraagt bij het stadsloket bij jou in de buurt, kun je het in principe de volgende werkdag na 10:00 u. ophalen (dit tijdstip kan per stadsloket verschillen, in uitzonderlijk gevallen kan het voorkomen dat het twee werkdagen duurt). Houd er rekening mee, dat je voor een spoedaanvraag extra moet betalen: er komt 34,10 bij (tarief uit 2018).

Voorwaarden voor aanvragen van je rijbewijs Amsterdam

Zorg ervoor dat je aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

 • om in Amsterdam een rijbewijs aan te vragen, moet je ingeschreven staan bij de gemeente
 • je moet minstens 17 jaar oud zijn om je rijbewijs aan te kunnen vragen (let op: onder de 18 jaar mag je alleen onder begeleiding autorijden!)
 • indien je oorspronkelijk niet uit Nederland komt, dien je tenminste 185 dagen in Nederland ingeschreven te staan (in de Basis Registratie Personen van de gemeente; je moet tevens de Nederlandse of EU-nationaliteit hebben, of beschikken over de juiste verblijfsvergunning)
 1. Je eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dat houdt in dat er in de eerste jaren dat je rijervaring opdoet strengere regels gelden dan normaal, bijvoorbeeld wat betreft het gebruik van alcohol.


  Adressen stadsloketten voor je rijbewijs Amsterdam

De stadsloketten zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 08:00 u. tot 20:00 u. Een parkeervergunning aanvragen kan tot 19:30 u.

Stadsloket Centrum

www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-centrum/

Amstel 1, 1011 PN

Stadsloket West

www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-west/

Bos en Lommerplein 250, 1055 EK

Stadsloket Oost

www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-oost/

Oranje-Vrijstaatplein 2, 1093 NG

Stadsloket Zuid

www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-zuid/

President Kennedylaan 923, 1079 MZ

Stadsloket Noord

www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-noord/

Buikslotermeerplein 2000, 1025 XL

Stadsloket Zuidoost

www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-zuidoost/

Anton de Komplein 150, 1102 CW

Stadsloket Nieuw-West

www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-nieuwwest/

Osdorpplein 1000  1068 TG

 

P.S. Ben je op zoek naar een solide rijschool in Zaandam of omgeving Zaanstad? Dan ben je bij rijschool LesNu aan het juiste adres. Bij rijschool LesNu kun je rijles nemen in Amsterdam, Zaandam en omgeving Zaanstad.

rijles met slagingsgarantie, als enige rijschool in Nederland! - rijschool Amsterdam - LesNu

Rijbewijs in Amsterdam snel halen? Vraag dan nu een proefrijles aan!

Hoe heb je ons gevonden

4 + 9 =