rijles lescam rijschool Amsterdam Lesnu

Rijles met lescam bij Rijschool Lesnu!

Tijdens de autorijles zijn er heel veel dingen waar je als leerling op moet letten. Wat er voor en achter je op de weg gebeurt, je kijkgedrag, op het juiste moment afremmen, terug- of opschakelen en nog veel meer. En niet te vergeten alle opmerkingen van je rij-instructeur.

Dat is best veel informatie om te verwerken, laat staan om te onthouden. Rijschool Lesnu wil je daar graag bij helpen. Vandaar dat onze auto’s voorzien zijn van een lescam. Hiermee wordt je rijles opgenomen en kun je (en eventueel je ouder(s) of partner) terugkijken wat er binnen en buiten de lesauto allemaal gebeurt.

Dankzij de lescam kun je precies zien wat je goed en fout doet, waardoor je efficiënter kunt werken aan je verbeterpunten. Je zelfvertrouwen groeit er ook door, waardoor eventuele angst om te falen minder wordt.

De lesdoelen en hoe je het ervan afbrengt zijn heel duidelijk zichtbaar, zodat je jezelf beter kunt voorbereiden op de volgende les en mogelijk met minder lessen je rijbewijs kunt halen. Door de confrontatie met echte verkeersbeelden leer je gevaarlijke situaties onderweg sneller te signaleren en vergroot je je verkeersinzicht.

Hoe werkt de lescam tijdens de rijles?

Om je rijlessen op je gemak terug te kijken heb je een aantal dingen nodig. Allereerst een SD-kaart. Deze neem je elke rijles mee. Je rij-instructeur plaatst deze in het basisstation van de lescamera. Na afloop van de rijles neem je de SD-kaart mee en kun je hem thuis op je computer bekijken. Voor het afspelen van de opnamen heb je een speciaal programma nodig, dat is ontwikkeld door Lescam.nl.

Het programma vereist geen aparte installatie en kan direct vanaf een USB-stick of opgeslagen in een map op je computer worden uitgevoerd. Het werkt momenteel uitsluitend onder Windows en er zijn voorlopig geen plannen voor een Mac-versie. Heb je een Mac en wil je toch graag je rijlessen kunnen bekijken? Dit kan met Parallels Desktop. Met deze software kun je Windows-programma’s op je Mac draaien (we hebben dit uiteraard getest).  Parallels Desktop voor thuisgebruik kost 99,99 €. Let op: dit betreft een eenmalige aanschaf, zonder updates.  Meer informatie vind je hier.

Als je het lescamprogramma start en de opname van je rijles opent, zie je twee videokaders boven elkaar. Het bovenste kader laat zien wat er buiten de lesauto gebeurt, in het onderste kader kun je zien hoe je het tijdens de rijles ervan afbrengt en kun je de aanwijzingen en opmerkingen van je rij-instructeur goed volgen. Gaat het voor jou iets te snel? Geen nood, het programma heeft een knop waarmee je de afspeelsnelheid kunt vertragen, zodat je niets mist.

Het programma is vrij eenvoudig te bedienen. Uitleg is te vinden in de handleiding, die je hier kunt downloaden.

Wat heb je nodig en wat kost het?

Laten we gelijk met het goede nieuws beginnen: het gebruik van de lescamera is gratis! Je betaalt weliswaar een borg, maar die krijg je terug aan het eind van je rij-opleiding of als je tussentijds besluit om te stoppen met het opnemen van je lessen. Hieronder vind je een overzicht van alles wat je nodig hebt en welk borgbedrag je daarvoor moet voorschieten

 

Beveiligingsdongel
(nodig om het programma te kunnen uitvoeren)
€60
SD-kaartadapter€10
SD-kaart 32 GB  €32
beschermende hoes SD-kaart€10
USB adapter
(optioneel; als je computer geen SD-kaartslot heeft)
€ 5

NB. Het voorgeschoten borgbedrag krijg je terug bij inlevering van de hierboven vermelde items (mits onbeschadigd).

Beveiligingsdongel (nodig om het programma te kunnen uitvoeren)€60
SD-kaartadapter€10
SD-kaart 32 GB  €32
beschermende hoes SD-kaart€10
USB adapter (optioneel; als je computer geen SD-kaartslot heeft)€ 5

NB. Het voorgeschoten borgbedrag krijg je terug bij inlevering van de hierboven vermelde items (mits onbeschadigd).

Begin nu met het plannen van je rijles