Tips voor je eerste rijles

Het begin van je rijopleiding… Ja, eindelijk… je mag bijna!

Tien tegen één dat je je afvraagt wat je allemaal op je eerste rijles gaat leren en hoe je het ervan af gaat brengen.

Misschien helpt het als je van tevoren weet hoe je proefles gaat verlopen.

Nadat je kennis hebt gemaakt met je instructeur stap je in de auto. In de auto vraagt de instructeur of je misschien zenuwachtig bent en of er nog andere dingen zijn waar hij/zij rekening mee moet houden.

Omdat wij veel waarde hechten aan een optimaal leerproces, doen we een leerstijltest (van David Kolb) in de auto. Deze bevat 12 vragen, het invullen hiervan duurt circa 7 minuten. De uitslag wordt besproken aan het einde van je rijles. Op basis hiervan stellen we een plan van aanpak op, dat optimaal aansluit op je leergedrag. Daarna krijg je een korte uitleg over onze mooie innovatie – de rijles met lescam - en hoe je hiervan tijdens de rijles en thuis als huiswerk gebruik kunt maken!

Vervolgens krijg je uitleg over de voorbereidings- en controlehandelingen, zoals instappen, instellen van de stoel, het stuur en de hoofdsteun, evenals uitleg over de stuurhouding, instrumenten en indicatielampjes (symbolen, richtingaanwijzer, schakelaars, verlichting), hoe de pedalen te bedienen, gas doseren en de toerenteller.
Daarna rijd je met hulp van je instructeur naar een rustige plek, waar je deze informatie in de praktijk gaat toepassen. Je instructeur stuurt je mondeling aan en vertelt je heel duidelijk wat je moet doen, zodat je je eerste rijles geen last hebt van stress.

Vervolgens rijd je onder begeleiding van je instructeur naar een nieuwe oefenlocatie. Hij/zij vraagt je hoe je tot nu toe alles ervaren hebt en of het soepeler gaat dan je aanvankelijk in je hoofd had. Nu volgt er een belangrijk onderdeel: het afslaan. Wat komt daar allemaal bij kijken? Waar moet je bijvoorbeeld op letten als je een bocht ingaat?

Evaluatiemoment van je eerste rijles

Tot slot rijd je terug naar de opstapplaats, waar de proefles besproken wordt. Tijdens de evaluatie worden onder meer de volgende dingen besproken:

    • Hoe heb je de uitleg ervaren? Was alles duidelijk?

 

    • Wat vond je van de route? Was deze saai, spannend of moeilijk? De ervaring leert, dat beginnende leerlingen het liefst van start gaan op een rustige route, zodat ze goed kunnen wennen aan alles wat er tijdens het rijden op ze af komt.

 

  • Hoe heb je het gedaan? In de beoordeling krijg je een duidelijke samenvatting van hoe je het er de eerste keer vanaf gebracht hebt en wat volgens je instructeur het voor jou ideale leertempo is. Zo weet je hoeveel rijlessen je nodig hebt voordat je examen kunt doen. Gemiddeld is dat zo’n 38 tot 45, maar als je een snelle leerling bent, is de kans groot dat je al eerder kunt afrijden.

 

PS. Wij geven rijles in Amsterdam en Zaandam. Je proefles is gratis als je besluit om je rijopleiding bij Rijschool Lesnu te volgen. Wij wensen je alvast veel succes met je vervolglessen!

 

rijles rijschool proefles

Spreek nu een proefles af!

Hoe heb je ons gevonden

9 + 4 =