Rijles vragen

Rijlessen FAQ

Intest:
 • je maakt kennis met onze werkwijze,
 • je instructeur bepaalt je aanvangsniveau en
 • geeft je advies over welke autorijopleiding bij je past.

Lescam-educatie biedt educatieve cursussen (zoals: doelgericht huiswerk geven, onderwijskunde en didactische cursussen) aan, die exclusief zijn ontwikkeld voor rij-instructeurs. https://lescam.nl/lescam-educatie/

Onze rijlessen zijn precies afgestemd op de manier waarop jij jezelf nieuwe vaardigheden eigen maakt. Om dit mogelijk te maken, laten we je voorafgaand aan je proefles eerst een Kolb-leerstijltest doen.

Kolb leerstijlen:
De leerstijlen in het model van de Amerikaanse psycholoog David Kolb (1939) bestaan uit vier leergedragpersonages:
• doener (richt zich op het opdoen van nieuwe ervaringen)
• dromer (is iemand die observeert en beoordeelt)
• denker (is de analist/theoreticus)
• beslisser (is iemand die het geleerde direct toepast)

KIES VOOR EEN SOLIDE RIJSCHOOL, DAT IS NIET ALTIJD DE GOEDKOOPSTE

Bij het kiezen van een rijschool zijn er heel veel mogelijkheden. Maar wat is voor jou de beste autorijschool? Ga je voor een dikke en luxe rijles auto? Voor de goedkoopste rijschool? Of de rij instructeur waar je tijdens de proefles zo’n fijne klik mee had? Wees slim en kies voor een betaalbare en solide rijlessen, professionele rijschool, dat is niet altijd de goedkoopste. Dit helpt je om goed en snel je rijbewijs te halen.

Ja. Wij zijn een erkende rijschool en lid bij Stichting Rijschool Belang.

Stichting Rijschool Belang heeft samen met Rijschool Lesnu aantal voorwaarden opgesteld als doel voor een betere en kwalitatieve rijlessen.

De voorwaarden van Stichting Rijschool Belang zijn;
 1. De rijschool dient deel te nemen aan het verzekeringscollectief van de SRB bij Blaak Verzekeringen met minimaal een motorrijtuigen-, aansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekering.
 2. De rijschool dient te werken met een lesovereenkomst en algemene voorwaarden.
 3. De rijschool dient te werken met de onafhankelijke klachtenregeling.
 4. De rijschool dient met een duidelijke omschrijving te zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
 5. Rijlessen alleen mogen worden gegeven door instructeurs die in het bezit zijn van een wettelijk geldig certificaat waarmee de bevoegdheid tot het geven van instructie geregeld is.
 6. Iedere lesauto is voorzien van een EHBO-koffer plus een life-hamer of key-chain rescue tool.
 7. De rijschool de bemiddelende rol van de SRB erkent in conflicten tussen de rijschool en haar leerlingen.
 8. De deelnemer zich verplicht tot een tijdige betaling van de verplichtingen die zij als SRB-deelnemer zijn aangegaan, inclusief de bijdrage aan de SRB.
 9. De rijschool efficiënt en tijdig zal communiceren met de SRB en met de leveranciers van SRB-producten en diensten (zoals de tankpas, verzekeringen, auto-inkoop, incasso service). De geboden kortingen zijn gebaseerd op een constructieve samenwerking tussen alle partijen.

Wij plannen de rijlessen 3 weken vooruit. De rijschool maakt gebruik van een digitale rijles agenda. Agenda wordt met je gedeeld. Via de mail krijg je een bevestiging van je rijles. Hiernaast krijg je 24 uur van te voren een herinnering bericht op je mobiel. Zo zorgen wij dat jij de rijles afspraken niet vergeet, zodat je niet overbelast bent met de extra onkosten. Altijd een up-to-date rijles agenda.

Heb je vragen of opmerkingen?
Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

Vraag de rijinstructeur naar zijn geldige WRM-bevoegdheidspas. Bij het IBKI kan je nagaan of je rijinstructeur bevoegd is om een rijles te geven. De geldigheidsduur van het certificaat is 5 jaar.

 

Het annuleren van een rijles dient minimaal 48 uur voor aanvang te geschieden om kosten te voorkomen.

Rijschool Lesnu is WA Casco (Allrisk) verzekerd Blaak Verzekeringen. We zijn ook verzekerd voor de dekking voor Aansprakelijkheid, Rechtsbijstand en Schade-inzittenden. Hierdoor ben je volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing zijn.

 

 

Ja dat kan. De rijinstructeur zal een individueel plan van aanpak opstellen en je begeleiden gedurende de rijopleiding. Heb je vragen of opmerkingen? Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen volgen. Lees hierover meer op www.2todrive.nl. Heb je vragen of opmerkingen? Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

Nee.

1 rijles duurt 60 minuten inclusief voor en nabespreking. Misschien helpt het als je van tevoren weet hoe je proefles gaat verlopen. Meer informatie kun je vinden op de rijles-tips-pagina

Ja. Losse rijlessen nemen is mogelijk en afrekenen gaat dan per rijles. Meer informatie kun je vinden op de rijles-pagina.

De meeste pakketten mag je in 2 tot 3 termijnen betalen. Dit kan in overleg gebeuren.

De gemiddelde leerling van 18 heeft 41 rijlessen nodig. Per jaar dat je ouder bent heb je 1 les meer nodig (dit geldt voor de gemiddelde leerling).

Alle rijlessen worden gegeven met de veilige en comfortabele lesauto's (Volvo V40 en Volkswagen Polo). Heb je vragen of opmerkingen? Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

Ja, alle rijlessen worden gegeven met de veilige en comfortabele Volvo V40.

Ja.

De rijles wordt gehouden in de omgeving van Amsterdam Sloterdijk station waar ook het rijexamen wordt gehouden. Omdat wij in dit examengebied rijden verhoog je je slaagkans!

Leerlingen die geen rijervaring hebben kunnen binnen 3 tot 4 maanden en de leerlingen die al rij ervaring of een buitenlands rijbewijs hebben kunnen soms al in 2 tot 4 weken klaar zijn voor het rijexamen.

Ja dat kan, vertel tijdens onze proefles over je rij(les) ervaring en dan houden wij hier rekening mee met het maken van het voor jou op maat gemaakte lesplan.

Ja, jij kan meteen beginnen met rijles.

Dit is gratis als je na afloop van de proefles kiest voor een lespakket, anders zijn de kosten 39 euro. Dit moet voor aanvang van de proefles worden betaald.

Tijdens de proefles kijken wij of het klikt. Is dat het geval dan geven we je een op maat gemaakt opleidingsadvies. Misschien helpt het als je van tevoren weet hoe je proefles gaat verlopen. Meer informatie kun je vinden op onze rijles-tips-pagina.

 

De gemiddelde leerling van 18 heeft 41 rijlessen nodig. Per jaar dat je ouder bent heb je 1 les meer nodig (dit geldt voor de gemiddelde leerling die geen faalangst heeft). Wil je meer informatie weten over het je rijbewijs halen in Amsterdam? Dan kun je hierover meer lezen op onze rijbewijs Amsterdam pagina.

Dat kan op elke dag behalve zondag en 's avonds tot 1900. Wil je meer weten over het halen van je rijbewijs in Amsterdam? Meer informatie hierover kun je lezen op onze rijbewijs Amsterdam pagina.

 

Theorie rijexamen FAQ

Zie Cbr website voor meer informatie: https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-halen/auto/theorie-examen-auto/welk-theorie-examen-past-bij-jou.htm

 

Ja dat kan via bus 19 en 192 (Naritaweg 150 1040 HA Amsterdam). Heb je vragen of opmerkingen?
Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

Wij raden aan het online interactieve theorieboek van VekaBest aan die je kan kopen via: https://www.theorie-leren.nl ook kan je daar oefenexamens kopen.

Je 'voldoende' theorie uitslag is 1,5 jaar geldig. Heb je vragen of opmerkingen? Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

Ja dat is mogelijk. Ga naar www.mijn.cbr.nl en login met DigiD. Heb je vragen of opmerkingen?
Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

Ja wij geven een dagcursus theorie die eindigt met een officieel CBR theorie examen.

Zo vraag je online je theorie-examen aan

 • Kies ‘Theorie-examen reserveren’.
 • Volg de instructies op het scherm.
 • Je bepaalt voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
 • Zodra je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je de kosten voor het examen direct online via iDEAL.
 • Daarna ontvang je via e-mail de bevestiging van je aanvraag.
 • Tip: noteer gelijk je examendatum in je agenda en zet een herinnering in je telefoon. Zo vergeet je je theorie-examen niet.
 • Tip: je kunt op Mijn CBR altijd zien welke reservering je hebt gemaakt.

Let op!

 • Om theorie-examen te mogen doen, heb je een geldig identiteitsbewijs  Controleer of je die hebt vóórdat je je theorie-examen aanvraagt.
 • Wil je je examendatum veranderen? Dat kun je zelf online regelen via Mijn CBR. Je hebt daarvoor DigiD nodig. Is de examendatum al binnen een week? Dan kun je de datum nog wel veranderen, maar alleen als op een eerder moment nog plaats is. Heb je je examen aangevraagd via je rijschool, en wil je de datum veranderen? Neem dan contact op met je rijschool.

 

 

Rijexamen FAQ

Ben je geslaagd voor je praktijkexamen?
Vraag dan na de examendag het rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Ga naar de website van je gemeente om de openingstijden te bekijken. Let op: steeds meer gemeenten werken op afspraak.

Na het aanvragen van het rijbewijs duurt het vijf werkdagen voor je het kunt ophalen.

Zorg ervoor dat je het rijbewijs tijdig aanvraagt.
De Verklaring van rijvaardigheid is drie jaar geldig. Na die drie jaar verloopt de geldigheid van deze verklaring die het CBR je toekent als je slaagt voor het praktijkexamen. Bedenk daarbij dat de Verklaring van geschiktheid, die je ook nodig hebt voor het aanvragen van je rijbewijs, slechts één jaar geldig is.

Wat moet ik meenemen?
Een pasfoto die aan de eisen voldoet een geldig identiteitsbewijs betaalmiddel voor de kosten van je rijbewijs

De tussentijdse toets verloopt als een 'echt' praktijkexamen Cbr. De examinator beoordeelt of jij zelfstandig en veilig kunt rijden. Na afloop krijg je van de examinator een advies. Zo weet je waaraan je nog moet werken met de rijlessen. Je kunt dan gericht je praktijkexamen gaan afmaken.

Omdat de toets heel veel op 'echt' examen lijkt, weet je precies wat je tijdens het examen te wachten staat. Praktijkexamen verloopt stressbestendig en de kans van slagen neemt toe wanneer je de adviezen van de examinator goed volgt.

Vrijstellingen 
Je kunt voor het onderdeel bijzondere manoeuvres (de omkeeropdracht, parkeeropdracht en stopopdracht) vrijstelling verdienen. Slaag je niet, dan moet je bij je herexamen wel weer de bijzondere verrichtingen doen.

Vanaf 1 november 2017 moet elke examenkandidaat zelf een gezondheidsverklaring indienen bij het CBR.
Zonder deze verklaring kan het praktijkexamen niet aangevraagd worden.
Lees meer op onze gezondheidsverklaring-pagina

Ons rijschoolnummer van Rijschool Lesnu is 8070z4. Dit nummer heb je nodig wanneer je ons wilt machtigen om voor jou een tussentijdse toets en/of het praktijkexamen aan te vragen.
Heb je vragen of opmerkingen? Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

Voordat de rijschool je tussentijdse toets en/of praktijkexamen kan aanvragen moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een DigiD machtiging. Heb je vragen of opmerkingen? Schroom niet om deze te stellen via onze rijschool-contactformulier.

De Eigen verklaring bevat elf vragen over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het CBR heeft uw verklaring nodig om uw geschiktheid om te rijden te kunnen beoordelen. Vanaf 1 november 2017 heeft het CBR de naam van de zogenaamde 'Eigen verklaring' vervangen door 'Gezondheidsverklaring'.

Nadat je je theorie examen hebt gehaald en de rijinstructeur denkt dat je er klaar voor bent.

Het CBR heeft wachttijden van 6 tot 9 weken. In de zomer zijn de wachttijden wat langer. Een aanvraag voor een herexamen wordt binnen 5 weken behandeld door het CBR.